Blokbeugel
Wat is een blokbeugel?
De blokbeugel, of ‘aktivator’ is een beugel waar de onder- en boventanden tegelijk in dicht kunnen bijten. Het is een losse beugel die gemakkelijk in en uit kan worden gedaan. De beugel is zo gemaakt dat de onderkaak bij het dichtbijten door de beugel naar voren wordt geduwd. Omdat de onderkaak, met de beugel, daarna weer naar achteren wil ‘trekt’ de beugel wat aan de bovenkaak. Zodoende wordt de groei van de bovenkaak afgeremd en de groei van de onderkaak versterkt.
Het is natuurlijk niet zo dat je de hele tijd in de beugel moet dichtbijten, maar iedere keer als je slikt bijt je automatisch de onderkaak in de beugel. De eerste week kan het trouwens geen kwaad om regelmatig stevig in de beugel te bijten en de lippen (proberen) te sluiten. De kaak ‘herkent’ daardoor beter de stand waarin moet worden dichtgebeten.
Hoe wordt de blokbeugel gemaakt?
Voor de blokbeugel worden twee afspraken gemaakt.
Bij de eerste afspraak worden er nieuwe afdrukken genomen waarmee weer gipsmodellen worden gemaakt. Daarna moet de stand van de onderkaak worden bepaald, zoals die wordt gebruikt voor de beugel. Dat wordt gedaan met in een dik wasblok waarin moet worden dichtgebeten. Het is meestal de bedoeling dat er zo in het wasblok wordt gebeten dat de onder- en boven voortanden recht boven elkaar staan. Je moet ook niet echt dichtbijten maar een stukje ruimte tussen de voortanden open houden. Bij de tweede afspraak, meestal een week later, wordt de beugel geplaatst.
Hoe doe je de blokbeugel in?
Het beste is het om de beugel met duim en wijsvinger beet te pakken en in de mond tegen de boventanden- en kiezen te zetten. Daarna moeten de ondertanden in de beugel worden gezet. Je doet dit het beste door tegelijk de onderkaak iets naar voren te houden. (Als je dat niet doet is het soms pijnlijk aan de tongkant van de onderkaak).
Het uitdoen van de beugel gaat precies andersom: eerst de onderkaak (iets naar voren duwen) uit de beugel en dan met duim en wijsvinger de beugel van de boventanden- en kiezen wegtrekken.
Hoeveel uur moet de blokbeugel worden gedragen?
De beugel moet 16 uur per dag gedragen worden. Dat betekent dat het meestal voldoende is om de beugel thuis te dragen: ’s middags, ’s avonds en ’s nachts. Meer mag altijd en betekent dat je vaak minder lang de beugel hoeft te dragen.
Pijn?
De onderkaak wordt door de beugel naar voren geduwd. Daardoor worden de kaakspieren wat uitgerekt. Deze spieren zijn dat niet gewend, waardoor je wat spierpijn kan krijgen. Dat is een normale reactie die na een paar dagen vanzelf weggaat.
Soms krijg je in het begin aan de binnenkant van de onderkaak een kleine pijnlijke plek. In dat geval moet je even een afspraak maken om de beugel iets te laten beslijpen.
Omdat alle tanden en kiezen ook een beetje gaan verschuiven gaan die de eerste dagen wat zeer doen, vooral bij kauwen merk je dat. Wat je bij het dichtbijten soms ook merkt is dat de voortanden wel op elkaar komen, maar de kiezen niet. Dat is wat vervelend, maar het betekent dat de beugel werkt en de onderkaak naar voren is geduwd!
De eerste week.
Denk er maar eens aan. Gaan slapen met zo’n brok plastic in je mond. Het is dan ook niet raar dat de beugel in het begin ’s nachts wel eens uit de mond valt. Na de eerste maand is dat meestal voorbij omdat je dan aan het gevoel gewend bent. Als de beugel toch blijft uitvallen maken we er soms een buitenbeugel (met een ‘petje’) bij die je er ’s nachts aan vast kan maken.
Zijn er dingen die je niet mag eten?
Eigenlijk niet. Omdat je tijdens het eten de beugel uiteraard uit moet doen is het verstandig het aantal ‘tussendoortjes’ (zoetigheid, koekjes, frisdrank) te beperken.
Het schoonhouden van de beugel
Het beste is het om na het tandenpoetsen de blokbeugel ook met tandenborstel en tandpasta schoon te poetsen. Bewaar de blokbeugel daarna in een bakje of glas en vul dat met 10 cc Perio-Aid, aangevuld met water (een recept voor Perio-Aid kunt u bij de balie afhalen). Op deze manier blijft de blokbeugel lekker fris ruiken. Bij veel aanslag door tandsteen kun je de beugel in water met een klein beetje azijn leggen.
Controles
Meestal wordt de beugel eens in de 4 tot 7 weken gecontroleerd. Tijdens deze controles wordt de kaakstand gecontroleerd en wordt de beugel gesteld. Regelmatig zal iets van de beugel worden weggeslepen om de (uit)groei van de tanden en kiezen te begeleiden.