Vaste apparatuur
Werking
Vaste apparatuur (ook slotjesbeugel genoemd) is een beugel die aan de tanden vast zit. De beugel bestaat uit brackets (ook slotjes genoemd) en veerkrachtige draden. De brackets worden op de tanden geplakt en de draad wordt daarna in de brackets geklemd. De draad duwt de tanden naar de goede positie in de kaak. Vaste apparatuur wordt vaak samen met andere orthodontische apparatuur gebruikt zoals een activator, buitenboordbeugel.
Procedure
Voor het plaatsen van vaste apparatuur worden de tanden eerst extra schoon gemaakt. Daarna worden de brackets een voor een op de tanden geplaatst. De brackets worden onderling verbonden met een veerkrachtige metalen draad. Deze draad oefent kracht uit op de brackets, waardoor de tanden heel langzaam gaan bewegen. Het is normaal dat de tanden een beetje los staan tijdens de hele behandeling. Soms wordt vaste apparatuur alleen op een paar tanden of in één kaak toegepast, maar meestal wordt zowel de bovenkaak als de onderkaak behandeld. Gedurende de behandeling verandert de stand van je tanden en kiezen. Hierdoor kan het voorkomen dat er tussen je tanden en/of kiezen spleetjes ontstaan. Hierover hoef je je geen zorgen te maken; uiteindelijk zullen die spleetjes verdwijnen. In het begin en na een controleafspraak kan het gebeuren dat de tanden een beetje pijn doen. Dit gaat meestal na enkele dagen over. De vaste apparatuur kan pijn doen aan de tong of de wang. De patiënt kan eventuele scherpe delen van de beugel bedekken met een bolletje witte was of kauwgum. De was of kauwgum moet voor het eten verwijderd worden. De vaste apparatuur moet ieder 4 weken gecontroleerd worden. Als de behandeling klaar is worden de brackets er af gehaald en worden de tanden goed schoon gemaakt.
Dragen
Vaste apparatuur werkt 24 uur per dag en de patiënt kan de beugel niet zelf uit doen. Brackets zitten met lijm op de tanden vastgeplakt. Het kan gebeuren dat een bracket los gaat door het eten van harde of kleverige dingen zoals noten, dropjes of stokbrood. Dit moet zo veel mogelijk beperkt worden omdat de behandeling anders vertraging oploopt. Als er toch een bracket los gaat, bel dan naar de praktijk om een afspraak te maken (tel: 050-5250487).
Elastieken
Elastieken worden meestal gebruikt in combinatie met een slotjesbeugel. Een elastiek wekt in uitgerekte toestand bepaalde krachten op. Deze krachten zorgen ervoor dat tanden en kiezen langs de draad bewegen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de kiezen goed in elkaar passen. Het is belangrijk niet af te wijken van het elastiek voorschrift; minder uren dragen dan voorgeschreven kan een ongunstige invloed hebben op de voorgang van de behandeling. Het komt voor dat als elastieken op een ‘dubbele’ manier moeten worden gedragen, dat dit soms klachten geeft. Het advies is dan om niet minder uren de elastieken te dragen, maar de elastieken overdag op een ‘enkele’ manier te dragen en in de nacht op een ’enkele’ manier en als het mogelijk is op een ‘dubbele’ manier te dragen.
Schone beugel
Na het eten moeten de tanden en ook de beugel schoongemaakt worden. Vaste apparatuur vraagt extra aandacht bij het poetsen omdat voedsel tussen de brackets en draden kan blijven zitten. De orthodontist legt uit hoe de tanden en beugel goed gepoetst moeten worden. Als de tanden en de vaste apparatuur niet goed gepoetst worden, kunnen ontkalkingen (witte vlekken) en gaatjes ontstaan. Bij elke controle wordt gekeken of alles goed schoon is: Goed poetsen!
Eten en drinken
Doe een uitneembare beugel altijd uit als je gaat eten. Heb je een vaste beugel in je mond, voorkom dan bijten op harde en kleverige dingen. De beugel kan hierdoor verbuigen, losraken of zelfs afbreken. Enkele voorbeelden van dingen die je beter niet kunt eten met een vaste beugel zijn toffee, zuurtjes, pepermunt, drop en kauwgom. Maar ook met harde appels, pizzakorst, rauwe wortels, maïskolven en spareribs afkluiven moet je voorzichtig zijn.
Drinken van frisdrank met prik is voor de beugel zelf geen enkel probleem, maar voor je tanden (ook als je geen beugel hebt!) niet al te best. De zuren in frisdrank maar ook in vruchtensap, zijn niet goed voor het tandglazuur. Dit, in combinatie met het hoge suikergehalte, verhoogt de kans op schade aan je tanden en kiezen. Hoe langer en vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller het wordt aangetast. Frisdrank, maar ook vruchtensap, kan daarom het beste snel achter elkaar worden opgedronken om het aantal en de duur van zuuraanvallen op het gebit beperkt te houden. Gebruik bij voorkeur een rietje.
Voorbeeld van schade veroorzaakt door teveel suikers en slechte mondhygiëne, klik HIER
Problemen
Het kan gebeuren dat een bracket los gaat, een draad verbuigt of de beugel pijn doet. Als dit gebeurt, bel dan naar de praktijk om een afspraak te maken (tel: 050-5250487). Deze problemen kunnen wachten tot de volgende dag of tot na het weekend.
Succes met je beugel !!