slide05
slide07
slide06
slide05
slide04

SOS

I.v.m de grote vakantie is de praktijk gesloten van 25 juli t/m 18 augustus.

De praktijk is vanaf 19 augustus weer telefonisch bereikbaar, vanaf ’s morgens 9.30. 

U kunt extra informatie of tips vinden onder het kopje SOS beugel over wat te doen bij pijnklachten of kapotte beugel. 

Dienstregeling voor uiterste spoedgevallen die absoluut NIET kunnen wachten tot 19 augustus

 

Donderdag 25 juli 17.00 tm zondag 28 juli 17.00 uur: Orthodontie Potgieser, Winschoten: 0597-422737

Maandag 29 juli tm vrijdag 2 augustus 17.00 uur: Orthodontie Hereplein, Groningen: 050-2053333

Vrijdag 2 augustus 17.00 tm donderdag 8 augustus 17.00 uur: 0627580844

Donderdag 8 augustus 17.00 tm donderdag 15 augustus 17.00 uur: 050-2057000

Vrijdag 16 augustus tm zondag 18 augustus 17.00 uur: Orthodontie Verstraaten, Assen

Maandag 19 augustus bent u weer welkom voor problemen met uw beugel om 8.00 uur s’ochtends.

 

Voor pijnklachten of een kapotte beugel kunt u op werkdagen van maandag t/m donderdag om 8.00 uur precies langskomen zonder afspraak. Wij verzoeken u dan om 8.00 uur precies aanwezig te zijn. U kunt zich na binnenkomst aanmelden met de barcode op uw afsprakenkaartje bij de computerzuil (1), of u kunt zich aanmelden bij de balie (2). U wordt op volgorde van aanmelden geholpen.

Krijg je ’s avonds, in het weekend of op vakantie problemen, kijk dan eerst of je het probleem kunt verhelpen via onze ortho-SOS. Op vakantie kun je eventueel overleggen met de dienstdoende orthodontist op onderstaand telefoonnummer of proberen een specialist in de buurt te vinden, mocht het probleem niet zelf zijn te verhelpen.

In geval van ernstige complicaties die niet tot de volgende dag (of in het geval van een weekend tot maandag) kunnen wachten kunt u contact opnemen met 0627580844.

 

 

Na een bezoek aan de praktijk, heb ik pijn in mijn mond?
Gevoeligheid kan voorkomen doordat de beugel opnieuw is geactiveerd en/of de draden zijn vernieuwd. Dit kan een paar dagen duren. Een pijnstiller verlicht de pijn. Ook kan het zijn dat bepaalde delen van de beugel ruw zijn voor de mondslijmvliezen. De delen kun je gladder maken door er bijv. suikervrije kauwgom of witte was op te plaatsen.
Mijn losse (uitneembare) beugel is kapot of doet erg pijn?
Gaat er iets kapot aan je uitneembare beugel, maar kun je deze nog wel dragen zonder pijn? Ga dan door met het dragen van je beugel volgens de voorschriften. Je hoeft niet per se eerder terug te komen naar de praktijk.

Gaat er iets kapot aan je uitneembare beugel en is het niet meer mogelijk deze te dragen of het dragen van de uitneembare beugel doet pijn? Laat de beugel uit en maak een afspraak met de praktijk.
Mijn activator zit los en valt uit mijn mond als ik slaap?
In de meeste gevallen komt dit doordat je mond nog onvoldoende gewend is aan de activator. Dat je activator twee/ drie nachten uitvalt is normaal. Door je activator meer overdag te dragen zal je mond beter aan de activator wennen met als resultaat dat de activator na enige dagen `s-nacht wel blijft zitten.
Er zit bij mijn vaste beugel een slotje (bracket) los?
Als je last van het losse slotje /bracket, kun je het slotje bedekken met suikervrije kauwgom of witte was. Laat het loszittende slotje gewoon zitten aan de draad of bewaar het blokje apart als deze is losgekomen van de draad. Neem de eerste volgende werkdag contact op met de praktijk.
Er prikt bij mijn vaste beugel iets in de wang of de tong ?
1. Vaak is het mogelijk om met een nagelknippertje of een ander klein tangetje het uitstekende deel af te knippen achter het laatste slotje waaraan de draad nog vastzit.
2. Of als het afknippen achter het laatste slotje niet lukt, dan kan de draad worden doorgeknipt direct achter het één na laatste slotje. Het uitstekende deel kan vervolgens met een pincet worden verwijderd.
3. Of soms kan de draad voorzichtig iets worden verschoven naar de andere kant.
4. Of bedek het irriterende deel van de beugel met suikervrije kauwgom of witte was.
De blauwe verhoging op een kies is verloren gegaan.
Mocht de tijdelijke blauwe verhoging op 1 of 2 van de onderkiezen verloren zijn gegaan, maar er wordt niet op een slotje gebeten, dan is terugplaatsing van de blauwe tijdelijke beetverhoging niet nodig. Je hoeft niet per se eerder terug te komen naar de praktijk.
De gehemeltestang is los gekomen.
1. Probeer het deel waar de stang is losgekomen weer terug te duwen in het sleufje, waaruit de stang is losgekomen.
2. Of verwijder de stang door aan de andere kant de gehemeltestang ook los te schuiven uit het sleufje van de band rondom de kies. Knoop wel vooraf een flosje om de gehemeltestang en houdt deze buiten de mond vast.
De veer van de intermaxillaire correctieveer is losgekomen.
In uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat de veer (het gedeelte wat aan de bovenbeugel vastzit) en de duwstaaf (het gedeelte dat aan de onderbeugel vastzit) loskomen van de vaste beugel of loskomen van elkaar. Dit is niets ernstigs, maar kan wel wat ongemak veroorzaken.?Door het veertje in te duwen en de mond wijd te openen kan de duwstaaf in het veertje worden geschoven. Mocht dit niet lukken, knoop dan eventueel met een flosje de stang en de veer vast aan de draad van de slotjesbeugel van de onder- en bovenkaak, om irritatie van de loszittende delen te voorkomen. In gevallen dat de duwstaaf of veer helemaal van de beugel los komt, laat deze dan uit, bewaar het losgekomen onderdeel goed en neem dit mee naar de praktijk.