De behandeling

De duur van de totale behandeling is afhankelijk van de te corrigeren afwijking, de conditie van het gebit en de ontwikkeling van het gebit en niet te vergeten de medewerking van de patiënt. Meestal duurt de behandeling ongeveer 2 jaar. Uiteraard proberen we de behandeling zo spoedig mogelijk af te ronden, maar het kost tijd om een zo stabiel mogelijk eindresultaat te verkrijgen. Daarbij bepaalt de natuur voor een belangrijk deel het tempo van de tandverplaatsing.

Controles

Na het plaatsen van de beugel moet u afhankelijk van het soort beugel elke 4 tot 8 weken op controle komen. Bij de controles bekijkt de orthodontist hoe de behandeling verloopt en wordt de beugel gecontroleerd en bijgesteld. 
Voor pijnklachten of een kapotte beugel kunt u de praktijk te bellen.
 Op vrijdag of in het weekend kunt u, onder het kopje “SOS” (bovenaan de pagina) meer informatie vinden.

Medewerking gevraagd!

Tijdens iedere fase van de behandeling is de inzet van de patiënt(e) van het grootste belang voor het bereiken van de beste resultaten. Alle instructies voor het dragen van bijvoorbeeld beugels en elastieken moeten echt nauwkeurig worden opgevolgd om vertraging van de behandeling te voorkomen.

Goed en vaak poetsen

Mondhygiëne is van het grootste belang. Poets dus minstens 3x per dag het gebit en de beugel(s) met fluoridehoudende tandpasta. Vaker mag natuurlijk ook! Vergeet niet 1x per dag te rageren en met een fluoridespoelmiddel te spoelen.

Beugels

De meest gebruikte beugels in onze praktijk zijn de blokbeugel (activator genoemd), correctieveren en de slotjesbeugel (vaste apparatuur genoemd). De activator en de correctieveren kunnen de groei van de kaken gunstig beinvloeden, terwijl de slotjesbeugel tanden en kiezen in de juiste positie in de rij en ten op zichte van elkaar kan zetten.