Correctieveren
Wat zijn en doen correctieveren?
Correctieveren zijn veren, die toegepast kunnen worden om de stand van de tandboog in de onderkaak en bovenkaak op elkaar aan te passen. Ze worden gebruikt samen met de vaste beugel (slotjesbeugel). De beugel is zo gemaakt dat de onderkaak bij het dichtbijten door de beugel naar voren wordt geduwd. De correctieveren bestaan uit een veer die aan de bovenkant vast zit en het duwstaafje dat in de veer schuift en aan de onderkant vast zit. Het effect van de correctieveren is te vergelijken met het 24 uur per dag dragen van een combinatie van een buitenboordbeugel en een blokbeugel: de tandboog in de bovenkaak wordt naar achteren geduwd en de tandboog in de onderkaak wordt naar voren geduwd. De correctieveer wordt altijd samen gedragen met de gehemeltestang. Waarom? Dit zorgt er dan voor dat de bovenkiezen niet extreem naar buiten worden geduwd door de correctieveer. De gehemeltestang en de correctieveer zitten vast in de mond je kan hem zelf niet in en uit doen.
Heb je last van de correctieveren?
Om eerlijk te zijn; ja. Maar dramatisch is het nu ook weer niet. De eerste week is gewoon vervelend. Je kan, aan de bovenkant, last hebben dat de veer in de wang drukt. Bij het eten draait de veer soms omhoog en als klap op de vuurpijl schiet het duwstaafje soms uit de veer (door je mond ver open te doen en dan de veer (het bovendeel) met een hand in te duwen en met de andere hand de duwstaaf er weer in zetten). En toch zal je na een week merken dat het best wel gaat.
Kan je met de correctieveren je mond nog wel open doen?
Ja hoor, daar hoef je niet bang voor te zijn. Het systeem is er juist voor bedoeld dat de bewegingsvrijheid van de mond zo goed mogelijk blijft.
Hoe lang moet je de correctieveren dragen?
Dat hangt er natuurlijk van af wat er moet worden gedaan. Bij de een is meer verschuiving nodig dan bij de ander. Ga uit van ongeveer een half jaar.
Nog enkele tips:
Het poetsen vraagt wat meer aandacht. De veer goed poetsen! Zeker bij de bevestiging van de veer aan de bovenkant. Druk daar de kop van de tandenborstel stevig op en maak heel kleine draaibewegingen. De haren van de tandenborstel wringen zich dan overal tussen en zorgen dat de plak loskomt. Daarna natuurlijk goed spoelen!
Als je, in het begin, last krijgt van een drukplek aan de binnenkant van de wang moet je goed gaan spoelen met een milde zoutoplossing. Vaak gaat het dan snel weer over. Als het na een week niet is hersteld of niet duidelijk beter wordt, moet je even terugkomen voor een controle.
Het gebeurt ook wel eens dat de duwstaaf, in de onderkaak, tegen het tandvlees duwt en pijn veroorzaakt. Dat kan vervelend zijn dus kom dan even langs om dat te laten verhelpen.
Als de veer en de staaf uit elkaar zijn geschoven
Wat te doen als je je mond heel ver open hebt gedaan, zoals bij het gapen, en de veer en de duwstaaf uit elkaar zijn geschoven? Misschien moet je gewoon wat eerder gaan slapen, maar daar heb je op dat moment niets aan. Wat je NIET moet doen is op de veer bijten, want dan is hij direct kapot!!! Wat je WEL moet doen is ver open doen. Dan de veer (het bovendeel) met een hand induwen en met de andere hand de duwstaaf er weer in zetten.