Na de behandeling

Na de actieve behandeling, waarin de tanden en de kiezen naar de gewenste positie worden bewogen, is het van belang dat de tanden in deze positie worden gehouden. We plakken daarom een draadje aan de achterkant van de voortanden om te voorkomen dat ze weer scheef gaan staan. Dit draadje noemen we een spalkje. Wij adviseren na plaatsing de spalk levenslang in positie te laten.

Wanneer het spalkje los komt moet u direct bellen om het opnieuw te laten vast zetten. Wanneer u dit niet doet, kunnen de tanden weer scheef gaan staan. Als de tanden terugdraaien, kan een spalkje dat niet weer rechtmaken en zal in veel gevallen opnieuw een beugel moeten worden geplaatst.

In alle gevallen krijgt u ook een beugel (een retentieplaatje) om de kiezen en de kaak zo goed mogelijk in de nieuwe stand vast te houden. De retentiebeugel is een loszittende, dus uitneembare, beugel. Het is als het ware een doorzichtig hoesje dat over de tanden en kiezen schuift. Het heeft daarom bijna geen gehemelte. Nadat de vaste beugel verwijderd is, moet de retentiebeugel worden gemaakt. Als ook een spalkje achter de boventanden is geplaatst, wordt hiervoor bij de eerste controle, na twee maanden, een afdruk gemaakt. Wij adviseren de retainer de eerste 12 maanden elke nacht te dragen. Na 1 jaar zijn er 2 mogelijkheden: (1) Als de retainer erg strak zit: advies om deze te blijven dragen in de nacht. (2) Zit de retainer zoals altijd: advies wekelijks blijven passen zolang je rechte tanden wilt houden.

Zolang je rechte tanden wilt houden is het advies is om de retainer te blijven dragen/passen (tanden/kiezen willen de rest van je leven verplaatsen, maar de retainer houdt de tanden/kiezen op hun positie)

Tijdens de retentieperiode van vaak één jaar vindt nog een aantal keren een controle plaats, waarbij wordt gecontroleerd of de tanden en kiezen op een goede manier vastgroeien. Bij spalkjes controleren wij of ze goed vastzitten en of er nieuwe lijm moet worden aangebracht. De retentieplaat moet bij de controles worden meegenomen.
 Soms blijkt dat ondanks de retentiebeugel en spalkjes tanden of kiezen toch wat verschuiven. Wacht dan niet, maar maak direct een afspraak voor een controle.
 Het zorgvuldig dragen van, en omgaan met, de retentiebeugels evenals een regelmatige controle hiervan is de beste waarborg voor een goede stabiliteit van het eindresultaat!